Dziś kolejna odsłona mojej kulinarnej miłości CHAŁKA!
Chałka z kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych (instant)
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g rozpuszczonego masła
- 50 g cukru +1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Do posmarowania:
- białko
Kruszonka:
- 1/4 szklanki maki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z łyżeczką cukru i 1/4 ilości mąki, odstawiamy na 20 - 30 min do wyrośnięcia. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, jajko, żółtko, cukry i sól. Stopniowo wsypujemy przesiana mąkę i wyrabiamy cisto, aż będzie sprężyste. Stawiamy do wyrośnięcia na 60 min. Jeśli ciasto podwoi objętość ponownie wyrabiamy i dzielimy na 3 lub 6 części (polecam z 3 części - mniej stresu, że wałki podczas zaplatania się przerwą). Formujemy z nich wałki i zaplatamy jak warkocz - końcówki podwijamy pod spód i ponownie zostawiamy na 30 min.
Kruszonka:
Wszystkie składniki łączymy, jeśli nie powstanie jednolita masa, nic się nie stało, tak powinno być.
Kruszonkę wstawiamy do lodówki.
Chałkę smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 min w 190 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz