Składniki:
- 3-4 duże, dojrzałe banany
- około 400 g herbatników
- duża śmietanka 36%
- 1 puszka masy kajmakowej
- 2 kostki masła
- sok z 1 cytryny
- kakao
- żelatyna/agar-agar
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć, 1 kostkę masła rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki wyłożyć herbatnikami. Odstawić do wystygnięcia.
Masę kajmakową zmiksować z masłem na gładką masę. Powstałą masę wyłożyć na ostudzone herbatniki. 1 łyżkę żelatyny/agar-agar rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku i odstawić do wystygnięcia . Śmietanę ubić dodać ostygniętą żelatynę/agar-agar. Banany pokroić na plastry i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć je na toffi, przykryć bitą śmietana i posypać kakao. Wstawić do lodówki na minimum 3 h (zależy od temperatury).
Nie jadłam jeszcze takiego musi być pyszne!! Pozdrawiam i zapraszam równiez do Nas!
OdpowiedzUsuńSuper słodkie milion kalorii, ale jakie dobre... :)
OdpowiedzUsuń