wtorek, 23 lipca 2013

Jagodzianki

Jagodzianki 

Skład:
Rozczyn drożdżowy:
10 g drożdży
3/4 l mleka
3 łyżki maki
3 łyżki cukru
Ciasto:
 6 jajek
1 szklanka cukru
100 g masła
1 kg mąki
0,5 kg jagód
+ żółtko do smarowania
Wykonanie:
Jagody umyj i posyp cukrem (według uznania).
Drożdże rozpuść w letnim mleku. dosyp po 3 łyżki mąki i cukru. Czekając aż  masa wyrośnie ubij białka, dodaj szklankę cukru (wsypuj powoli) oraz żółtka. Rozpuść w  garnku na małym ogniu masło. 
Mąkę wymieszaj z ubitymi jajkami. Jeżeli drożdże wyrosły dodaj je i powoli odlewaj ostudzone masło. Ponownie poczekaj aż wyrośnie. 
Wyrabiając ciasto kontroluj czy nie jest zbyt rzadkie. Jeśli tak to dosyp mąkę.
Z powstałego ciasta odcinaj kawałki i formując je na kształt bułeczek nadziewaj jagodami.
Układaj na blaszce posmarowanej masłem. Roztrzep żółtko i posmaruj wierzch bułeczek. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) i piec około 20 min (aż będą brązowe).




Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Fajnie wyglądają już po upieczeniu! Jak pampuchy gotowane z tym ze te są przyrumienione :-)
    Dawno nie jadłam dobrych jagodzianek, wypróbuję ten przepis na pewno!

    OdpowiedzUsuń