wtorek, 13 maja 2014

Smażone jabłka

Dziś było słodko. 
Powrót do domu, szybki prysznic, narzucam fartuszek i jestem gotowa do gotowania. Mycie, obieranie, krojenie, siekanie, gotowanie, smażenie, duszenie, mieszanie, ubijanie, dekorowanie. Te drobne czynności od pewnego czasu sprawiają, że nawet najgorszy dzień może stać się lepszy. Nieważne czy ciasto urośnie, gulasz się przypali, czy owsianka wyjdzie "nie taka", to naprawdę nieważne. Ważne jest tylko to, aby poczuć tę magię. 

Smażone jabłka

Składniki:
  • 2 jabłka
  • sok z cytryny
  • 20 g masła
    Sos:
  • łyżka miodu
  • sok z pomarańczy
  • 2 łyżki marmolady morelowej (ja użyłam zwykłego dżemu jabłkowego)
    opcjonalnie:
  • 2 łyżki rumu
    jako dodatek można użyć:
  • bita śmietana
    lub:
  • lody waniliowe

Wykonanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Skropić sokiem z cytryny i krótko smażyć na roztopionym maśle.
Przygotowanie sosu:
Zagotować na patelni miód z sokiem z pomarańczy, marmoladą i rumem.
Wyłożyć sos na ułożone plastry jabłek.
Jabłka można podawać z lodami lub bitą śmietaną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz