poniedziałek, 12 maja 2014

Ziemniaki zapiekane z serem

Dziś miałam przygotować ziemniaki zapiekane z serem. Przyznam, że misja to była niezła, ponieważ mieszkając w małej miejscowości na północy Polski trudno jest znaleźć ser owczy lub kozi, ale dałam radę i zdobyłam, w tym momencie szczerze dziękuję hipermarketom. Danie wyszło pyszne i niezwykle aromatyczne. Każda potrawa jest przygotowywana na 2 porcje.

Zapiekane ziemniaki z serem
Składniki:
  • 4 duże ziemniaki 
  • 100 g sera pleśniowego (użyłam sera z ziołami prowansalskimi)
  • 100 g sera owczego lub koziego

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Może być bez soli, ponieważ sery są już słone. W tym czasie oba sery trzemy na tarce (jeśli ser pleśniowy nie chce się zetrzeć to pokrójcie go w paski) i mieszamy je ze sobą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub skraplamy oliwą. Ziemniaczki kroimy w pasterki i układamy w naczyniu. Posypujemy je serami w stawiamy do piekarnika, pieczemy w wysokiej temperaturze, aż uznamy, że ser jest wystarczająco roztopiony, a ziemniaczki lekko zarumienione.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz