niedziela, 20 lipca 2014

Chałka z kruszonką

Stanowczo jestem wielbicielką cist. Wszystkich. choć wiem, że moje biodra mnie za to nienawidzą :)
Dziś kolejna odsłona mojej kulinarnej miłości CHAŁKA!
Chałka z kruszonką

Składniki:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych (instant)
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g rozpuszczonego  masła
  • 50 g cukru +1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
Do posmarowania:
  • białko
Kruszonka:
  • 1/4 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
Wykonanie:
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z łyżeczką cukru i 1/4 ilości mąki, odstawiamy na 20 - 30 min do wyrośnięcia. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, jajko, żółtko, cukry i sól. Stopniowo wsypujemy przesiana mąkę i wyrabiamy cisto, aż będzie sprężyste. Stawiamy do wyrośnięcia na 60 min. Jeśli ciasto podwoi objętość ponownie wyrabiamy i dzielimy na 3 lub 6 części (polecam z 3 części -  mniej stresu, że wałki podczas zaplatania się przerwą). Formujemy z nich wałki i zaplatamy jak warkocz - końcówki podwijamy pod spód i ponownie zostawiamy na 30 min.
Kruszonka:
Wszystkie składniki łączymy, jeśli nie powstanie jednolita masa, nic się nie stało, tak powinno być.
Kruszonkę wstawiamy do lodówki.

Chałkę smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 min w 190 stopniach.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz