sobota, 20 września 2014

Bananoffe - czyli mega słodkie ciasto z bananami i toffi

Pyszne i obłędnie słodkie ciast.  Aż żal, że tak szybko się kończy.


Składniki:
  • 3-4 duże, dojrzałe banany
  • około 400 g herbatników
  • duża śmietanka 36%
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2 kostki masła
  • sok z 1 cytryny
  • kakao
  • żelatyna/agar-agar
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć, 1 kostkę masła rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki wyłożyć herbatnikami. Odstawić do wystygnięcia.
Masę kajmakową zmiksować z  masłem na gładką masę. Powstałą masę wyłożyć na ostudzone herbatniki. 1 łyżkę żelatyny/agar-agar rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku i odstawić do wystygnięcia . Śmietanę ubić  dodać ostygniętą żelatynę/agar-agar. Banany pokroić na plastry i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć je na toffi, przykryć bitą śmietana i posypać kakao. Wstawić do lodówki na minimum 3 h (zależy od temperatury).






2 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze takiego musi być pyszne!! Pozdrawiam i zapraszam równiez do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super słodkie milion kalorii, ale jakie dobre... :)

    OdpowiedzUsuń