sobota, 23 sierpnia 2014

Białkowe ciasto agrestowe

Ciasto, które pokocha każdy kto ma możliwość zasmakować w agreście. W moim domu do tego ciasta są wykorzystywane resztki, które ocalały podczas nalotu mojego taty na krzaki. Co poradzić, miłość do agrestu może być dziedziczna, ale i tak obowiązuje zasada: kto pierwszy ten lepszy.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki cukru pudru + pół szklanki do piany
  • 3 jajka
  • agrest (około 2 szklanek)
  • szczypta soli
  • kakao - około 3 łyżek
  • 3 łyżki cukru (drobny kryształ)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Z mąki, żółtek, masła i 4 łyżek cukru pudru oraz kakao zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie połowy i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka wymieszać łyżką z cukrem pudrem (pół szklanki).
Agrest umyć i pozbawić ogonków (polecam obcięcie nożyczkami). Blaszkę (tortownica o średnicy 26 cm, wyłożona papierem do pieczenia) wyłożyć połową ciasta. Na cieście ułożyć agrest i posypać go cukrem. Wyłożyć pianę i na nią zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą połowę ciasta. Piec około 40 minut w 180 stopniach. 


Smacznego ;)






8 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis na ciacho, które dostrzegam że wygląda zjawiskowo ..

    OdpowiedzUsuń
  2. A można dzielić na trzy połowy ? :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tzn? Chodzi o ciasto-pianka-ciasto-pianka-ciasto? Raczej tak choć ciasto może być zbyt ciężkie i pianka opadnie, dodatkowo trzeba zrobic trochę więcej pianki ;)

      Usuń
  3. Nie przepadam za agrestem, ale ciasta bardzo pięknie wygląda.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówiąc szczerze mój brat również, ale pochłonął pół tortownicy ;) Ciasto oczywiście można zrobic z wiśniami, jagodami, truskawkami i innymi owocami ;)

      Usuń
  4. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń