sobota, 9 sierpnia 2014

Bułeczki z truskawkami i rabarbarem

Kolejny czerwcowy przepis. Uwielbiam ten moment kiedy pojawia się rabarbar i mogę wreszcie wykorzystać go na wszelkie możliwe sposoby, były ciasta, ciasteczka, kompoty. Teraz przyszedł czas na bułeczki. Z takiej ilości ciasta wychodzi około 6 bułeczek. Przepis zaczerpnięty z tej strony (klik)

Składniki:
Ciasto:
  • 250 gram mąki tortowej
  • 11 g drożdży suchych lub 22 g świeżych
  • 12 g miodu (około łyżki)
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 40 g masła
  • 3 g soli
Krem budyniowy:
  • 125 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 20 g cukru
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu lub esencji waniliowej
Kruszonka:
  • 50 g mąki tortowej
  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu lub esencji waniliowej
dodatkowo:
  • 1 szklanka rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka truskawek pokrojonych w ósemki 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • żółtko wymieszane z 2 łyżkami wody
Wykonanie:
cisto:
W zależności czy mamy drożdże suche czy mokre postępujemy w rożny sposób.
1. Jeśli mamy drożdże świeże polecam zastosować się do tego postu ;) Będzie bardzo pomocny. Po wyrośnięciu rozczynu postępujemy dokładnie jak w przypadku drożdży suchych.
2. Drożdże suche:
Make przesiewamy i dodajemy do niej drożdże, miękkie masło oraz sól. Mleko podgrzewamy do letniej temperatury i łączymy z miodem oraz lekko roztrzepanym jajkiem. Dodajemy do mąki  i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Przekładamy do miski (proponuje poruszyć ją mąka, aby ciasto nie przywarło) i ostawiamy na 1,5 h, do podwojenia objętości. 
W miedzy czasie:
Rabarbar:
rabarbar łączymy z 2 łyżkami  cukry i odstawiamy aż puści sok.
Krem budyniowy:
Żółtka na krem budyniowy ucieramy razem z cukrem oraz mąka ziemniaczaną. Mleko  zagotowujemy razem z ekstraktem, zdejmujemy z ognia i dodajemy do masy z żółtek. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy do wystygnięcia.
Kruszonka:
Wszystkie składniki łączymy aż powstaną grudki i chowamy do lodówki aż do momentu użycia.
Ciasto:
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 6 części i formujemy z nich bułeczki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut. Następnie ciasto lekko spłaszczamy ręką, rozciągamy brzegi , tak aby zmieściło się nadzienie (ciasto nie może być zbyt grube), wnętrze oprószamy bułka tartą nakładamy około łyżkę kremu, trochę odsączonego rabarbaru i kilka truskawek, zawijamy tak aby powstała bułeczka i smarujemy żółtkiem , przykrywam kruszonką. Pieczemy w temperaturze 200 C przez około 20-25 min.

smacznego ;)






4 komentarze:

  1. Mniam, musiały smakować bosko! Też uwielbiam rabarbar :)
    Szkoda, że znów trzeba na niego czekać cały rok...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakowały wybornie. z tego względu moja rodzina zarządziła następnego dnia, że ja siedzę w kuchni i robię im bułeczki ;) po 12 h pieczenia już nie wiedziałam jak się nazywam ;p I szkoda, że sezon rabarbarowy trwa tak krótko.

      Usuń
  2. jakie śliczne bułeczki! z chęcią zjadłabym takie na sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń