sobota, 30 sierpnia 2014

Kotlety ryżowo-marchewkowe

Kotlety, które powstały z przyczyn naturalnych tym razem z serii: co tu zjeść, gdy tylko mięcho w lodówce. Z tej przyczyny powstało działanie, czyli przekopanie 3/4 internetów, ale dzięki temu mamy pyszne kotleciki.


 Składniki:


  • 4 marchewki,
  • 150 g ryżu,
  • 3 żółtka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  •  pieprz.

Wykonanie:
Oskrobane marchewki gotujemy starając się, by nie rozgotować ich do miękkości, tak, aby zachowały jednak lekką twardość (około 10-15 min). Ugotowane marchwie studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Ugotowany w posolonym wrzątku i wystudzony ryż mieszamy z marchewką. Do masy dodajemy 2 łyżki bułki tartej i żółtka. Całość mieszamy i doprawiamy. Z masy ryżowo-marchewkowej formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy je dodatkowo w bułce tartej przed smażeniem.

Kotlety marchewkowe smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju


Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz